Wandelen in Utrecht

Wandelen Utrecht

Utrecht is de provincie midden in Nederland. Wandelen in Utrecht is daarom voor veel mensen makkelijk omdat het altijd dichtbij is. De gelijknamige hoofdstad is qua inwoneraantal de vierde stad van Nederland en de provincie staat op plek vijf.

Omdat Utrecht zo tussen alles in ligt heeft het een bewogen historie. Het heeft veel gewisseld met haar grondgebied en zo werd in 2011 nog een fusie voorgesteld met andere provincies. De provincie is rijk in haar historie en dit zie je vooral terug tijdens wandelingen in de stad Utrecht of Amersfoort. Je kunt in Utrecht prachtig wandelen naast rivieren zoals de Kromme Rijn of het Amsterdam-Rijnkanaal.

Binnen de gemeente kun je wandelen langs prachtige streken zoals:

Deze streken zorgen voor heerlijke wandelingen. De wandelroutes in Utrecht zijn divers en zorgen voor mooie toegankelijke tochten. Zoek jij een wandeling voor een van deze specifieke streken? Zoek dan via de zoekbalk of klik op een van de streken om er meer over te lezen.

Heb jij nog een fijne wandeljas nodig voor in de regen? Een paar goede wandelschoenen die je over een bepaald terrein heen helpen? Er is een pagina met een overzicht van handige uitrusting die je kunt gebruiken bij je volgende wandeling. Klik hier om daar heen te gaan.


Wandelen Utrecht


Streken van Utrecht

Wandelen in de streken van Utrecht geeft een geweldig beeld van de provincie. Sommige van onze wandelroutes gaan dwars door de streken heen en verspreiden zich soms over meerdere provincies. Dit zorgt er dan ook voor dat een wandeling binnen een streek in Utrecht altijd gevarieerd is. De wandelroutes wisselen dan ook van afstand, voor beginners tot gevorderden.

Wandelen de Vechtstreek

Wandelen in de Vechtstreek gebeurt langs de rivier de Vecht. Officieel behoort de Vechtstreek tot zowel Utrecht als Noord-Holland maar een groot gedeelte van dit gebied ligt in Utrecht. De bekendste plaatsen om te wandelen binnen deze streek zijn bijvoorbeeld Loenen, Nigtevecht en Muiden. Bij Muiden vind je onder andere de plaats waar de rivier de Vecht het Ijmeer ingaat.

De vechtstreek staat bekend om haar vele prachtige kastelen, landgoederen, buitenhuizen en theekoepels. De Vecht was belangrijk in de Gouden Eeuw van Nederland en dit zie je hier goed terug. Deze prachtige buitenplaatsen gaven de elite heerlijke wandelroutes in de Vechtstreek.

Wandelen Loosdrechtse Plassen

Wandelen bij de Loosdrechtse plassen zorgt voor veel water en ruimte. De wandelroutes brengen je langs dit rustige recreatiegebied waar veel Utrechters hun rust vinden. Op de plassen zelf gebeurt veel watersport.

De wandelroutes van de Loosdrechtse Plassen nemen je mee langs het beschermde natuurgebied waar vogels en dieren beschermd zijn. Het is de bedoeling dat flora en fauna zich hier goed kunnen ontwikkelen.

Wandelen Utrechtse Heuvelrug

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug laat je zien wat de provincie te bieden heeft. Het nationaal park bestaat inmiddels al 15 jaar en geeft Nederlanders al die tijd de kans om met diverse wandelroutes ervaringen op te doen. De wandelroutes van de Utrechtse Heuvelrug nemen je mee over 56(!!) geregistreerde wandelroutes die gaan van 2 tot 21 kilometer. Of je nou een beginnende of gevorderde wandelaar bent, de Heuvelrug is voor jou. 

Wil je naast de informatie op deze website liever ook een papieren variant? De VVV biedt een officiële kaart van het gebied aan, de Falkplankaart. Deze kun je hier bestellen bij bol.com