Wandelen in Noord-Brabant

Wandelen Noord-Brabant

Noord-Brabant staat gelijk aan gastvrijheid en het gemoedelijke zuide van ons land. Het zuiden van ons land roept vaak beelden op van het bourgondische leven. Wandelen in Noord-Brabant kan dan ook fantastisch in de prachtige natuur, of in één van de grote steden zoals Den Bosch, Tilburg of Breda.

Je kunt wandelen in één van de 62 gemeente die Brabant kent, wat met meest is van alle provincies in Nederland. Al deze verschillende gemeente zorgen voor verschillende onderdelen op de lijst van werelderfgoed van UNESCO. Wist je bijvoorbeeld dat het Brabants worstenbroodje op deze lijst staat? Of had je al eens gehoord van Stoelenmatten in Zundert? Verder kent iedereen natuurlijk de drie grote rivieren in Brabant: Het is prachtig wandelen langs de Maas, maar ook wandelen langs de Waal is fantastisch. Elke rivier brengt haar unieke uitzichten en geschiedenis met zich mee.

Het wandelen door Noord-Brabant is niet altijd geweest zoals het nu is. Het landschap is door de jaren door mensen en natuur flink verandert. Zo is de provincie na het tekenen van de unie van Utrecht jaren lang gebruikt als een gevechtszone tegen de Spaanse bezetters. Het is dan ook niet tot in 1800 dat Noord-Brabant zijn huidige naam kreeg. De wandelroutes lopen door deze historie heen, maar missen ook niet de belangrijkste grote parken van de provincie. Onze mooiste wandelroutes gaan onder andere door de:

De mooiste wandeling door de Peel is natuurlijk compleet anders dan een wandelroute over de Bieschbosch, en daarom zijn deze ook beschreven op aparte pagina’s. We hebben geprobeerd wandelroutes voor zowel beginners als gevorderden te vinden, wat je vooral terug ziet in de afstand van de route. Wandelen rondom Den Bosch kan bijvoorbeeld makkelijk gecombineerd worden met een dag in de stad, en daar hoort dus een korte wandelroute bij. Kun je toch niet vinden wat je zoekt? Er is bovenaan de pagina een zoekbalk die je kunt gebruiken om te zoeken naar routes in een omgeving.

Daarnaast proberen wij ook wandelspullen te beschrijven die leuk kunnen zijn voor tijdens de wandelen. Denk bijvoorbeeld aan goede wandelschoenen, een waterfles of mooie routeboekjes. Je kunt op de bovenstaande tekst klikken om daarheen te gaan.


Er is daarnaast ook een leuk klein boekje op Bol beschikbaar. Dit officiële boekje beschrijft 12 leuke wandelroutes en is te koop voor nog geen 10.00 euro.


Wandelen Noord-Brabant


Streken van Noord-Brabant

Wandelen door de Bieshbosch is anders dan wandelen door de Peel, maar het geeft je wel een unieke inkijk in de provincie. Daarnaast is het zo dat de grote wandelroutes vaak door de streken heen gaan, en zich ook niet beperken tot een provincie. Brabant heeft verschillende wandelstreken, die we hieronder iets verder bespreken.

Wandelen de Peel

De Peel is een gebied vlak bij de grens met Limburg. Het is een hoogveengebied wat eeuwenlang een rijksgrens vormde. Het gebied is ontstaan doordat regenwater stagneerde waardoor plantaardig materiaal onder het water kwam te liggen. Hierdoor vormde veen, wat veenmosveen werd genoemd. Dit veen is door duizenden jaren heen gegroeid tot een meters dik pakket. Het is dan ook niet gek dat dit moerasgebied vroeger nauwelijks toegankelijk was. Gelukkig daar verandering in gekomen en kun je tegenwoordig heerlijk wandelen bij de Peel.

Impressie video van wandelen bij de Peel

Wandelen de Bieschbosch

Het is heerlijk om te wandelen bij het nationaal park de Bieschbosch. De wandelroutes gaan dwars door het zeer waterrijke recreatiegebied heen. Het gebied kent een unieke samenkomst van water, natuur en dier. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen de Brabanste Bieschbosch en de hollandse Biesbosch, maar wij hebben wandelroutes voor beide gebieden. Sinds 1994 is de streek officieel een nationaal park, en is dus ook de naam aangepast. Een gedeelte van het gebied is bestemd voor agrarisch gebruik maar daarnaast is er ook een groot recreatie gebied. Tot slot wordt het gebruik voor de opslag van water in spaarbekkens.

Wandelen Kempen

Het unieke van wandelen bij Kempen is dat je zowel in Nederland als in Belgie kunt wandelen. Doordat het een grensoverschrijdende regio is, kun je zowel wandelroutes in Nederland als in België vinden. Het is een uitgestrekt gebied met vele heide, bossen en kleine pittorekse dorpjes. Tevens ligt de stad Eindhoven ook dicht bij. Er zijn recreatieplassen te vinden en het gebied wordt gekenmerkt door de vele vennen. De voertaal in het gebied is Nederlands, maar men spreekt vaak ook Vlaams en Engels.