Wandelen in Groningen

Wandelen in Groningen is heel divers. Wandelen langs de kust met de dijken en uitgestrekte landschappen. Maar ook het actieve centrum van de studentenstad van Groningen, of zoals de Groningers zelf zeggen “Grunn” . Voor de echte wandelliefhebbers staat deze provincie ook synoniem voor de start van het Pieterpad, een wandelroute van maar liefst 498 kilometer. Zoals de provincie slogan al doet vermoeden, ” er gaat niets boven Groningen!”, zeker ook als het gaat om wandelen.

Wij hebben ons best gedaan om voor de mooiste wandelroutes, gebieden en dorpen in Groningen de beste wandelingen uit te zoeken. Wandelen geeft rust en het is daarom fijn als je weet dat het goed komt. Twijfel je nog of je wandelschoenen het nog volhouden? Wij hebben een lijstje gemaakt met de belangrijkste uitrusting voor een goede wandeling: kijk daarvoor eens op onze wandelspullen pagina.

Voor het Wandelen in Groningen kun je gebruik maken van het onderstaande overzicht. Hier staat alles verzameld wat wij je kunnen vertellen over het wandelen in dit gebied. Kun je niet vinden wat je zoekt? Boven aan de website is er een zoekfunctie waar je eventueel ook jouw favoriete wandelgebied kunt zoeken.

Je kunt ook wandelroutes vinden voor specifiekere gebieden. Kijk bijvoorbeeld hier eens voor wandelroutes in de provinciehoofdstad Groningen, of hier eens voor de mooiste wandelroutes in Nationaal Park Lauwersmeer.


Wandelen in Groningen: de wandelroutes

No grid was found for: Groningen.

De grootste dorpen van Groningen

Groningen is een prachtige provincie met veel mogelijkheden om te wandelen. We nemen u mee op een virtuele wandeling door de provincie waarbij we u alvast kennis laten maken met verschillende dorpen en steden.

In de stad Groningen zelf kunt u genieten van een wandeling langs historische grachten en prachtige oude gebouwen, zoals de Martinitoren. Het is ook mogelijk om de omliggende dorpen te verkennen, zoals het schilderachtige Zuidhorn of het historische Appingedam. Ontdek de vele monumentale boerderijen en leer meer over de rijke geschiedenis van deze prachtige provincie.

Als u meer geïnteresseerd bent in wandelen in de natuur, dan biedt Groningen ook veel mogelijkheden. Verken het Nationaal Park Lauwersmeer, waar u kunt wandelen langs meren, wetlands en graslanden. Of ontdek het historische Westerkwartier, met zijn prachtige wandelroutes langs pittoreske dorpjes, landerijen en waterwegen. Daarnaast zijn er vele andere natuurlijke gebieden in Groningen om te verkennen, zoals de uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en kronkelende rivieren.

Of u nu een beginner bent of een ervaren wandelaar, er zijn veel wandelroutes beschikbaar in Groningen. Bijvoorbeeld het ‘Pieterpad’, een van de bekendste langeafstandswandelroutes in Nederland, loopt ook door Groningen. Er zijn ook veel lokale routes beschikbaar, zoals de ‘Ommetjes’ in verschillende dorpen en steden in Groningen.

Kortom, of u nu een stedelijke omgeving wilt verkennen of liever de natuurlijke schoonheid van Groningen wilt ervaren, er zijn tal van wandelroutes beschikbaar in deze prachtige provincie. Kom en ontdek de wandelmogelijkheden van Groningen en geniet van de rust, ruimte en natuur die deze regio te bieden heeft.


Wandelstreken in Groningen

Er zijn prachtige streken waar je de mooiste wandelroutes vindt door Groningen.

Groninger Veenkoloniën

De Groninger Veenkoloniën waren ooit een gebied waar turf werd gestoken. Dit resulteerde in een bijzonder landschap van smalle stroken land, afgewisseld met kanalen en sloten. Door de jaren heen is er veel veranderd in dit gebied, maar de Veenkoloniën hebben nog steeds hun eigen karakter.

Het is een streek van tegenstellingen, waarin oude ambachten en moderne technologie naast elkaar bestaan. In de kleine dorpjes vindt u nog steeds oude boerderijen en monumentale panden die herinneren aan de rijke geschiedenis van het gebied. Tegelijkertijd zijn er moderne fabrieken en innovatieve landbouwbedrijven die zorgen voor een dynamische economie.

In de Groninger Veenkoloniën kunt u heerlijk wandelen. U loopt hier langs uitgestrekte akkers en weilanden, met prachtige vergezichten over het waterrijke landschap. Het gebied is ook rijk aan flora en fauna, met bijzondere vogelsoorten die hier hun broedgebied hebben.

Het westerkwartier

Het Westerkwartier is een ander bijzonder stukje Groningen. Het is een landelijk gebied dat bekend staat om zijn kleinschalige boerenbedrijven en prachtige natuur. Het is een streek van rust en stilte, waar u kunt genieten van de weidse uitzichten over het platteland.

In het Westerkwartier vindt u kleine dorpen met sfeervolle boerderijen en oude molens. Het gebied is rijk aan water, met kronkelende beekjes en kanalen die door het landschap stromen. U kunt hier prachtige wandelingen maken langs de oevers van deze waterwegen, waarbij u kunt genieten van de rust en stilte van de natuur.

Het Westerkwartier is ook een gebied waar tradities nog in ere worden gehouden. Zo vindt u hier oude ambachten en typisch Groningse evenementen, zoals de ‘Trektocht’ waarbij paarden en wagens door het gebied trekken. Dit alles draagt bij aan de bijzondere sfeer van deze streek.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de streken die Groningen rijk is. Elk gebied heeft zijn eigen karakter en biedt een unieke ervaring voor wandelliefhebbers.