Wandelen in Gelderland

Wandelen Gelderland

Gelderland is de populairste provincie om te wandelen van Nederland. Met haar heuvelachtige landschap en praktische ligging is het een geliefde wandel provincie. De hoofdstad Nijmegen is qua inwoners de grootste stad van Gelderland en de tiende van Nederland.

Met haar 54 gemeentes heeft Gelderland het meeste landoppervlakte van alle provincies in Nederland. Wanneer je het wateroppervlak daarbij neemt zou dat Friesland zijn. Het zou dan ook heel goed kunnen dat dankzij het oppervlakte de provincie zo populair is onder wandelaars. Ondanks het grootte landoppervlak is er ook genoeg water in de provincie. De provincie wordt doorkruist door onder de Rijn en zijn aftakkingen de Waal en de Ijssel. 

Het landschap van Gelderland kent een rijke historie. Het gebied is door verwering en de natuur over de jaren heen flink aangepast. Wanneer je aan het wandelen bent door Gelderland zul je dit merken. De streken van Gelderland zijn bijzonder en bijvoorbeeld wandelen over de Veluwe is heerlijk. Ben je op zoek naar een specifieke wandelroute? De streken hieronder hebben specifieke wandelroutes. Klik op de streken om er meer over te lezen.

De mooiste streken van Gelderland waar je heerlijk kunt wandelen:

Alle wandelingen door Gelderland zijn divers en toegankelijk. De wandelroutes door deze streken zijn voor zowel beginners al gevorderden erg plezierig en bieden een goedkoop dagje weg. Kun je niet een wandelroute vinden voor jouw omgeving? Probeer dan eens de zoekfunctie bovenaan de pagina.

Zoek jij nog goede wandelschoenen of een fijne wandeljas? Een goede wandeljas kan erg veel helpen bij je volgende wandeling. Wij hebben beschreven wat goede tips zijn om naar te kijken wanneer je gaat zoeken. De pagina met wandelspullen voor je volgende wandeling vind je hier.


Ben je op zoek naar de officiële wandelroutes van Gelderland? Er zijn veel wandelroutes te vinden in het boekje ‘Rondje wandelen in Gelderland’ die te koop is voor 7 euro. 


Wandelen Gelderland


Streken van Gelderland

Wandelen door een van de prachtige streken van Gelderland geeft je een impressie van de provincie. De streken zijn divers en bieden elke wandelaar wat anders. De wandelroutes kunnen zelfs door streken heen gaan en beperken zich niet tot een provincie. Gelderland kent beroemde wandelstreken waaronder de Veluwe en de Betuwe. 

Wandelen de Veluwe

De prachtige oerhollandse streek de Veluwe leent zich perfect voor heerlijke wandelingen. De Veluwe is met haar 1000 km2 en 91.200 ha een enorm gebied. Ondanks hedendaagse bureaucratie heeft de Veluwe geen vast grenen en ligt het globaal tussen het IJsseldal, de Nederrijn, de Gelderse Vallein en de Veluwerandmeren. 

Wanneer je wandelen Veluwe dan wandel je door de historie van het landschap. De Veluwe is grotendeels ontstaan door stuwwwallen die 150.000 jaar geleden zijn ontstaan in de ijstijd. Ze zijn mede gevormd door de rijn en Maas. Sinds de opwarming van het klimaat in het Holoceen is er bos op de Veluwe. De ontbossing van de mensen uit de middeleeuwen heeft er helaas voor gezorgd dat dit oerbos niet bewaard is gebleven.

Wandelen op de Veluwe geeft je een prachtige natuur en heerlijke rust. In de omliggende steden is genoeg te doen en er zijn heel veel wandelroutes. Het is zeker een aanrader om hier te wandelen. Al onze wandelroutes kun je hier vinden voor de Veluwe specifiek. 

Wandelen het Land van Maas en Waal

Tussen de Maas en de Waal vind je het land van Maas en Waal. In deze streek is een prachtig authentieke streek vol met historie. Door de ligging tussen de beschermende rivieren is het redelijk geïsoleerd. Deze isolatie zorgt voor een rustig wandelgebied vol met bijzondere wandelroutes.

De wandelroutes van het Land van Maas en Waal nemen je mee langs al het moois wat de streek te bieden heeft. Er zijn prachtige wandeltochten langs de Maas en de Waal maar ook door het natuurgebied er om heen. Er is veel oud bos en prachtige heides waar je heerlijk kunt verdwalen.

Wandelen Betuwe

De Betuwe ligt tussen de Waal en de Nederrijn. Het bestaat officieel uit drie gedeelte:

  1. De Over-Betuwe
  2. De Neder-Betuwe
  3. De Tielerwaard

Wandelen Betuwe geeft je vooral het goede landleven vol met natuur. Het is een gebied waar cultuur, water en natuur hand in hand gaan. De kronkelige rivieren nemen je mee over bijzondere wandelroutes. Je wandeling gaat dwars door historische stadjes als Tiel of Culemborg vanaf waar je zo de natuur weer in loopt.