Wandelen in Friesland

Verken de prachtige wandelmogelijkheden van Friesland, een provincie vol natuurlijke schoonheid en culturele diversiteit. Of je nu houdt van kustwandelingen langs uitgestrekte stranden, pittoreske dorpjes of adembenemende meren, Friesland heeft voor ieder wat wils.

Ontdek de ongerepte schoonheid van de Friese kustlijn met zijn imposante dijken en weidse landschappen. Laat je betoveren door het actieve centrum van de provinciehoofdstad Leeuwarden, waar historische charme en moderne energie samenkomen. Friesland, of zoals de Friezen zelf zeggen “Fryslân (Boppe),” staat bekend om zijn rijke cultuur en trotse tradities.

Vanuit de categorie Friesland vind je specifieke wandelroutes voor verschillende gebieden in Friesland. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje hier voor prachtige wandelroutes in de bruisende provinciehoofdstad Leeuwarden, of hier voor de meest adembenemende paden in het betoverende Nationaal Park Lauwersmeer.

En als je het dan over wandelen hebt, ken jij het begrip wadlopen al? De eilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog horen bij de provincie Friesland. Naar sommige van deze eilanden kun je, en doe dit alleen onder begeleiding van een ervaren wadloopgids, zelfs lopen! Afhankelijk van het getij kun je over de zeebodem een oversteek maken. Een unieke ervaring!

Laat je inspireren en geniet van de schitterende wandelervaringen die Friesland te bieden heeft. Trek je wandelschoenen aan, adem de frisse lucht in en laat je betoveren door de natuurlijke pracht van deze provincie. Want in Friesland geldt maar één ding: er is geen betere manier om de schoonheid te ontdekken dan te voet!


Wandelen in Friesland: de wandelroutes

No grid was found for: Friesland.

De diversiteit in het Friese landschap

Met maar liefst vier nationale parken en twee nationale landschappen kunnen natuurliefhebbers hier volop genieten. Het waterrijke en open Friese landschap biedt met de Waddeneilanden, meren en bossen prachtige natuur. De perfecte locatie voor een mooie wandeling.

Een tip van wandelen in eigen land: de 11Stedenwandeltocht! 2023 zal in het teken staan van een prachtig jubileum, de 75e editie van de 11Stedenwandeltocht, van 16 t/m 20 mei.  Zoals gebruikelijk met start en finish in Leeuwarden tijdens een 5-daagse wandeling door het mooie Friesland met al zijn facetten en natuurlijk met de Elfsteden.

Altijd al eens een echte vijfdaagse wandeltocht mee willen maken in de mooiste provincie van Nederland met al zijn afwisselende landschappen. Deze jubileumeditie is misschien wel een mooie gelegenheid eindelijk voor een “kruisje” te gaan.


Wandelstreken in Friesland

In heel Friesland kun je wandelen met het wandelknooppuntnetwerk van bijna 3800 kilometer: ‘Wandelnetwerk Fryslân.’ Wandelen in de provincie Friesland is een belevenis op zich. Friesland is de provincie bij uitstek om gevarieerde wandeltochten te maken en al het moois te zien wat we te bieden hebben. Op basis van de knooppunten wandel je heel eenvoudig de mooiste routes. Je bepaalt zelf de route en het aantal kilometers dat je wilt wandelen. Je kunt door bossen wandelen, langs meren en kabbelende beekjes. Over slingerende dijken met de weidse uitzichten. Of door de prachtige dorpen en steden. Hoe ga jij deze noordelijk provincie ontdekken?