Wandelen in Flevoland

Verken de diverse wandelmogelijkheden van Flevoland, de jongste provincie van Nederland. Vanuit de uitgestrekte polders tot aan de bruisende steden, Flevoland heeft voor elke wandelliefhebber iets te bieden.

Ontdek het unieke landschap van Flevoland tijdens een wandeling langs de kustlijn, waar je kunt genieten van adembenemende uitzichten over het IJsselmeer. Verken de dijken en uitgestrekte landschappen, die een perfect decor vormen voor een ontspannende wandeling. Of dompel jezelf onder in het bruisende centrum van de steden, zoals de provinciehoofdstad Lelystad, waar moderniteit en natuur hand in hand gaan. Wandelen in Flevoland is verrassend spannend en onverwacht groen.

Daarnaast bieden we ook specifieke wandelroutes voor verschillende gebieden in Flevoland. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje hier voor prachtige wandelroutes in de bruisende provinciehoofdstad Lelystad, of hier voor de meest adembenemende paden in het indrukwekkende Nationaal Park Nieuw Land.

De natuur van Flevoland is grotendeels door mensenhanden aangelegd. Het zal je verbazen hoe goed dat is gelukt. Er zijn maar weinig plekken waar je zoveel verschillende soorten landschappen kunt zien op een dag als in Flevoland. Rechte akkers en kanalen worden afgewisseld met grote bospartijen. Veel mensen zul je in de bossen vaak niet tegen komen, je kunt er eindeloos dwalen. Maar het kan wel zijn dat je zomaar oog in oog staat met een kudde konikpaarden of heckrunderen daar vrij rondlopen. 

Laat je inspireren en geniet van de schitterende wandelervaringen die Flevoland te bieden heeft. Trek je wandelschoenen aan, adem de frisse lucht in en laat je betoveren door de natuurlijke pracht van deze provincie. Want voor Flevoland geldt: deze jongste en dynamische provincie doet zeker niet onder voor de rest!


Wandelen in Flevoland: de wandelroutes

No grid was found for: Flevoland.

De historie van de jongste provincie

Pas op 1 januari 1986 werd Flevoland officieel de nieuwste en 12e provincie van Nederland. Ondanks dat kent de provincie al een rijke geschiedenis die zelfs terug gaat tot de tijd van Julius Caesar, rond 40 voor Christus. Er liepen toen al Romeinen rond op de plek waar nu de provincie Flevoland is. Je kunt al deze verhalen ontdekken door verschillende routes, zodat je de geschiedenis zelf kunt ontdekken en herbeleven. Een onderdeel van die geschiedenis is natuurlijk het water dat we nu kennen als het Ijsselmeer, met al zijn flora en fauna. In dit water zijn in de loop van de tijd zo’n 300 scheepswrakken gevonden!


Wandelstreken in Flevoland

In Flevoland kun je wandelen in de bekende gebieden, maar je kunt figuurlijk ook van de gebaande paden af gaan en de wat minder bekende plekken van Flevoland ontdekken. Deze tips komen van lokale boswachters, die natuurlijk als geen ander de mooiste wandelplekken uit hun provincie kennen.

Een daar van is het Roggebotzand, het oudste bos van Flevoland. Er zijn in dit gebied vooral kortere routes, die gemarkeerd staan. Als je hier in de buurt bent kunt je je bezoek perfect combineren met een bezoek aan een van de lokale strandtentjes, een van de campings of een bezoekje aan de Hanzesteden Kampen en Elburg. Eerder las je al over de scheepswrakken in Flevoland, in het Roggebotzand ligt er nog een. Weliswaar ondergronds, maar door de markering kun je wel de omvang van het wrak zien!

Een ander bos is het Horsterwold, ook een bos met een nummer 1 positie, namelijk het grootste aaneengesloten loofbos. Een natuurgebied waar allerlei wilde dieren leven. Je kunt dit gebied op verschillende manieren ontdekken en zelfs van bovenaf bekijken, bijvoorbeeld door de tuurtoren te beklimmen, vanaf het uitkijkpunt of bezoek de vogelkijkhut! Voor de kinderen vind je in dit bos het speelbos “de zevensprong” en een kabouterpad.

Als laatste in dit bosrijke rijtje, nog een afsluiter; het kuinderbos, door de plaatselijke boswachter ‘Klein Zweden’ genoemd. Hier vind je ook veel historie, bijvoorbeeld de burcht van Kuinre en de oude haven. Je kunt hier kiezen om het 12 kilometer lange boswachterspad te wandelen of een van de vele andere gemarkeerde routes door dit weidse landschap met uitzicht op het water.